Seehûn
Gewone Zeehond
Phoca vitulina
Lauwersoog
buiten de havendam
11-9-2014
>>>
oudere foto's:
*
Westerschelde (2008) |
Westerschelde (2008) |
Westerschelde (2008) |
Westerschelde (2008) |
Lauwersoog (2010) |
kenmerken:
* donkergrijs tot bruin of grijs of zwart, met kleine donkere vlekken
* onderzijde iets lichter gekleurd, torpedovormig lichaam
* kleine ronde kop met een lichte knik tussen voorhoofd en neusrug, snorharen
* 4 flippers, de 2 voorflippers met lange tenen, zwarte nagels en zwemvliezen
* V-vormige neusgaten
* jongen geel-grijs
* lengte, mannetje 150-190 cm, wijfje 120-155 cm, pasgeborene 70-90 cm
* gewicht, mannetje 55-130 kg, wijfje 40-105 kg, pasgeborene 9-11 kg
voortplanting:
* paartijd juli-augustus
* echte draagtijd 7-8 maanden, embryo komt pas tot ontwikkeling in november-december
* na 10 maanden worden 1-2 jongen, in mei-juli, geboren
* zoogtijd 3-6 weken, tot het jong een gewicht heeft van ongeveer 24 kg
* na 6 weken zelfstandig
* geslachtsrijp, mannetjes met 3-5 jaar, wijfjes met 2-4 jaar
* leeftijd, mannetjes worden tot 25 jaar oud, wijfjes tot 40 jaar
voedsel:
* bodemvissen, bot, schar, schol, tong, grondels, kabeljauw, haring, wijting, zandspiering
* kleine kreeftachtigen, garnalen, weekdieren, inktvissen, wulken
* 4-8 kilo per dag
bijzonderheden:
* uitstekend gezichtsvermogen en gehoor
* ruiperiode juni-augustus
* jaagt met behulp van zijn gevoelige snorharen
* drinkt geen zeewater, krijgt vocht binnen door zijn prooi
* goede zwemmer, snelheid tot 35 km/uur, tot 500 mtr diepte
* moet na 15 minuten boven water ademhalen, soms wel 20-30 minuten
* afstand tussen rustplaats en jachtgebied kan 60-100 km bedragen
* zeehonden slapen op het droge maar ook in het water
* verlaten jonge zeehonden noemen we huilers
* in getijdengebieden, ondiepe kust- en rivierwateren met zandbanken
* leeft solitair maar rust in kolonies met 1 tot wel 1000 dieren
* komt langs alle kusten van de Noordelijke Atlantische en Grote Oceaan voor
* ook langs de kust van de Wadden-, Noord- en Oostzee
* vijanden, haaien, orka's, mens, vervuiling
* sinds 1975 is de jacht op de Gewone Zeehond in Nederland en Duitsland verboden
* kwetsbaar voor de zeehondenziekte
familie:
* Phocidae
* Zeehonden
namen:
* Duits: Seehund
Nederland:
* vrij algemeen
lijkt op:
* Grijze Zeehond, maar die heeft een platte kop en W-vormige neusgaten
weetjes:
* Zeehond gespot nabij Westergeest
WESTERGEEST - Een zeehond neemt wel eens een afslag naar het binnenwater, maar om nou te zeggen dat je zoiets vaak tegenkomt. Toch is er vrijdag eentje gespot in de Zwemmer nabij Westergeest.
Tjeerd van der Land kreeg een melding en ging zelf kijken en maakte een video van de zeehond liggend in de zon op de steiger in de omgeving van het Ljeppershiem. Zeehonden kunnen prima leven in brak of zoet water, als er maar genoeg vis is. Zeehonden zijn slim, ze vinden meestal hun weg terug wel naar de Waddenzee. De zeehondencrèche komt ter plaatse om te kijken naar de situatie.
De Dierenambulance is gekomen en zag dat het een gezonde volwassen zeehond was die in de Zwemmer genoeg vis te eten heeft. Hij liet zich nog een paar keer zien met een visje in zijn bek. (bron: RTV-NOF, 28-2-2020)
* Naar dieper water
In de Dollard leven ongeveer 160 volwassen zeehonden, voornamelijk rond de Punt van Reide. Afgelopen zomer was de groep extra groot omdat er maar liefst 130 jongen geboren werden. 's Winters trekt het grootste deel van de zeehonden naar de Noordzee, naar dieper water. De zeehonden zwemmen hun voedsel achterna, want ook de vis trekt weg naar dieper (warmer) water. Voor een zeehond is leven in diep water geen probleem en hij zwemt met gemak enkele tientallen kilometers uit de kust, om daar dagen achtereen te blijven. Slapen doet hij onder water. Hij laat zich zakken en ligt zomaar 20 tot 25 minuten op de bodem. Automatisch en half slapend komt hij naar boven om even lucht te happen, om vervolgens verder te doezelen. Op een zonnige dag zoekt de zeehond de kust op om te zonnen op een zandbank. Zonlicht is nodig voor de vitaminen. Als er ijs ligt en de wind niet al te koud is, voldoet ook een ijsschots prima als rustplaats. Eind mei, begin juni keren de zeehonden weer terug naar de zandplaten om jongen te werpen. (bron: Golden Raand, winter 2004)
* Jonge zeehond trekt bekijks in Kollum
KOLLUM - "Terwijl de arbeider E. W. de Boer uit Kollum Vrijdagmorgen werkzaamheden verrichtte bij de rijsdammen aan de kuststrook te Vierhuizen, onder de rook van Zoutkamp, wist hij een jonge zeehond te bemachtigen. Het dier, dat een lengte van ongeveer 60 cm. heeft, is vermoedelijk tijdens de vloed en de straffe N.W. wind, waardoor het water nogal vrij hoog komt opzetten, te ver afgedwaald. Ondanks het feit dat er momenteel geen premie meer staat op de vangst van deze dieren, heeft De Boer de 'visdief' mee naar huis genomen. Vanzelfsprekend had het dier de gehele middag en avond veel bekijks in Kollum". (bron: Kollumer Courant, 13-7-1948)
* BERGUM - "Vrijdagmiddag omstreeks 3 uur passeerde een motorschipper met een lading blik bestemd voor Leeuwarden het Bergumermeer, waar hij een zeehond vernam. Hij wist dat dier door een schot hagel te vellen, meester te worden en het op het schip te halen. Wel een zeldzaamheid die zelden of nooit voorkomt". (bron: Kollumer Courant, 21-1-1930)
* SURHUISTERVEEN - "Door de heer T. Schuilenga te Surhuisterveen, die Zaterdag j.l. Ameland bezocht, werd een jonge zeehond gevangen, die tot groot vermaak van jong en oud, dagelijks te water wordt gelaten. Het dier blijkt niet erg op het zoete water gesteld te zijn. Vermoedelijk zal het beest 't hier ook niet lang vol houden". (bron: Kollumer Courant, 30-6-1925)
* DOKKUM - "Woensdagmorgen vertoonde zich in de stadsgrachten van Dokkum een zeehond, en naar het al spoedig bleek, een beest van zeer groote afmetingen. Tal van schippers maakten per roeiboot jacht op het dier en ook vanaf den wal werd het met steenen en kluiten bestookt. Het wist evenwel langen tijd uit handen zijner belagers te blijven. Af en toe zag men het zijn grooten kop opheffen en dan weer onderduiken om een heel eind verder weer boven te komen. Toch moest het vervolgde dier zijn leven waarop het gemunt was, er tenslotte bij inschieten. Nadat de jacht een heelen tijd geduurd had, en de zeehond koers gezet had naar de Strobosservaart, werd hij daar, een eindweegs buiten Dokkum, door den jager R. v.d. Woude met een welgemikt schot onschadelijk gemaakt. Het bleek een wijfje te zijn, waarvoor de rijkspremie op het dooden f 3 bedraagt. De lengte bedroeg ongeveer 1 Meter, het gewicht 200 pond. Deze vischverslinder is naar vermoedt te Dokkumer Nieuwezijlen binnengekomen en zoo naar deze streken verdwaald geraakt. Dat dit vreemde jachtbedrijf heel wat toeschouwers lokte, is te begrijpen". (bron: Kollumer Courant, 11-3-1922)
* ZOUTKAMP - "Prins Hendrik is voornemens op het Groninger Wad eenige dagen de jachtsport op robben en zeehonden te beoefenen, in de week van 25 juni-2 juli. De tocht gaat van uit Delfzijl met een drie of viertal jachten. Aan boord van ieder jacht komt een loods van Zoutkamp, die volkomen op het Groninger Wad bekend is. Een der loodsen is de bekende robben- en zeehondenjager J.Tj. Visser van Zoutkamp, die geregeld telken jare met gezelschappen jagers deze sport beoefent". (bron: Kollumer Courant, 22-6-1921)
* KOLLUMERLAND - "Ook aan de kust van Kollumerland c.a. gaat men de jacht op zeehonden uitoefenen. Heden werd aan A. de Haan, wonende aan den zeedijk, de eerste machtiging daartoe door den heer Commissaris der Koningin verstrekt". (bron: Kollumer Courant, 6-3-1920)
* KOLLUMERPOMP - "Men deelt ons uit Kollumerpomp mede, dat aldaar door de arbeiders van den heer G. Feitsma in den loop dezer week aan het strand een zeehond (rob) van het mannelijk geslacht werd gevangen. Het dier, springlevend, bevindt zich thans in de gracht achter de hoeve van den heer Feitsma". (bron: Kollumer Courant, 1-7-1916)
* KOLLUMERPOMP - Zondag werd bij het zomerhuis onder Kollumerpomp een zeehond van de grootste soort gevangen door een arbeider. Bij de afstrooming van het zeewater was dit dier achtergebleven. Een aardig fortuintje, buiten de traan die het dier opleverde, ontving deze arbeider f 2,50 voor de huid. (bron: Kollumer Courant, 16-4-1910)
* WESTERGEEST - "In den Nieuwen Zwemmer bij Westergeest en de Oude Meer, die vandaar naar den Wouddijk loopt, verkeeren tegenwoordig een paar bruinvisschen en een paar zeehonden, die zich van tijd tot tijd vertoonen en natuurlijk door de zeesluis aan de Nieuwe Zijlen naar binnen zijn gekomen. Bruinvisschen, die wel een enorm gewicht kunnen bereiken, zijn geen visschen, maar walvisachtige zoogdieren, terwijl de zeehond veel in de Wadden voorkomt". (bron: Kollumer Courant, 27-8-1902)
meer foto's:
* Gewone Zeehond